במסגרת תכנית "נטו משפחה", משרד האוצר מאפשר לשלל אזרחי ישראל (שזה רלוונטי עבורם, שאפשר לכנות אותם כמשפחות עובדות), לקבל שלל הטבות במיסוי. הטבות אלו יקבלו מקום כדרך סבסוד בצהרונים, תוספת נקודות זיכוי הן לנשים והן לגברים עבור ילדים עד גיל 6 (נקודות זיכוי במס הכנסה), הרחבת מענקה עבודה כמו גם הפחתת מיסי מכס על ביגוד, הנעלה, מכשירי סלולרי ועוד. הטבות התכנית צפויות לאפשר את שכר הנטו של משקי הבית בכמה עשרות אלפי שקלים בנה, תלוי האשכול הסוציו אקונומי שהנתונים מתייחסים אליו.
קהלי היעד העיקריים של התוכנית הינם משפחות עם ילדים שלא מגיעות לתקרת המס וזכאיות למענק עבודה, הנקרא גם מס הכנסה שלילי – כמו גם משפחות ממעמד הביניים כביכול, שאכן עוברות את סף המס. התוכנית היא אחת מהיוזמות של משרד האוצר הנועדו להשפיע על עלויות המחיה במדינת ישראל, לחזק את מעגלי העבודה, ולסייע למשפחות להתנהל כלכלית בצורה בריאה ומדויקת יותר, כדרך הגדלת שכר הנטו באופן ניכר.
מה הקשר בין תכנית "נטו משפחה", לבין הוזלת מוצרי תינוקות נבחרים?
ובכן, אותו שר אוצר, שעמד בראשות המשרד שהביא לישראל את התכנית, הוא זה שחתם גם על צווים (שגובשו והוכנו ברשות המיסים), שמטרתם לבטל שיעורי מכס ביבוא מוצרי תינוקות נבחרים, כמו גם ביבוא עדשות ומסגרות למשקפיים. הודעה מקדימה על כוונתו, ניתנה עוד בחודש ספטמבר, לתקופה המקדימה טרם חתם על אותם צווים.
כחלק ממוצרי התינוקות "הנבחרים" שבוטלו עבורם שיעורי המכס – נכללים מושבים לתינוקות, מנשאים, כסאות אוכל, נדנדות, הליכונים, מוצצים כמו גם בקבוקים. הצו השני – זה שנוגע ליבוא עדשות ומסגרות למשקפיים תקף דווקא על עדשות מגע, עדשות מזכוכית, עדשות מחומרים אחרים למשקפיים ומוצרים אחרים רלוונטיים לתחום.
ביטולי אותם שיעורי מכס למוצרי תינוקות נבחרים (ואופטיקה, וכיוצא בזה), אמור לחול מפרסום הצווים ברשומות, ועד ליום 31.12.2018 – שכמובן, היה כבר והתרחש. טרם הגיע תאריך זה, הייתה כוונה, או מחשבה – שבתום הוראת השעה, תיבחן האפקטיביות של הצווים ומידת השפעתם. אנחנו, לא בדיוק יודעים מה הייתה האפקטיביות. באם לקורא יש אינטואיציה או מידע פנימי לגבי השפעת הצווים על מחירי המוצרים – הוא בהחלט יכול ליצור קשר עם המערכת ולשתף את המידע.
בכל אופן, מתוך הדבר, המדינה צפויה לוותר על הכנסות בשווי 48.4 מיליון ₪, לפחות עבור התקופה בה הצווים פורסמו לראשונה, פחות או יותר. שזה נחמד, כי עבור תוכנית "משפחה נטו", המדינה השקיעה כארבעה מיליארד שקלים. שאגב, לא יצרו גירעון, אלא הגיעו ממקורות נגישים יחסית, לפי דיווחים על אפשרויות מימון שונות.
מה ההבדל בשיעורי המכס בין אותם מוצרי, טרם ביטולם לבין המועד שלאחר ביטולם?
• טרם ביטול שיעורי המכס, היה ניתן לשלם כ-6% על מנשאים.
• היה ניתן לשלם גם 12% על מושבים לתינוקות.
• כמו גם, 12% על כסאות אוכל.
• ו-12% על נדנדות.
• באופן דומה, 12% שיעורי מכס גם על נדנדות.
• כן, 12% גם על הליכונים.
• נוסף על כך, 12% גם על מוצצים ובקבוקים.
• ולצורך העניין – 12% גם על מוצרי אופטיקה ומה לא.
ולאחר החלת הצווים וביטול שיעורי המכס? ובכן, הוא עומד על 0%. על כן, הוא בוטל. לפחות לתקופת היישום שלהם.
לפי ציטוטים מסוימים, שיש שמייחסים לשר האוצר דאז משה כחלון, נדמה שלשר היו תוכניות רבות, שמטרתן לתת מענה ותמיכה להורים לילדים, שמתחיל הן בתכנית לחסכון לכל ילד, סבסוד לצהרונים, תוספת נקודות זיכוי להורים עובדים ואף ממשיך לתוך מוצץ לתינוק. בעוד, הביע השר דאז כחלון, שיש לו כוונה להמשיך במגמה לבטל מכסים, לפתוח את השוק לתחרות, להשפיע על עלויות הקיום (הוא קרא לזה "יוקר המחייה"), ולהקל על זוגות צעירים.