האם ישנם טיפים שיכולים לאפשר, או להכווין לעבר חיסכון מוגבר במים ובחשמל? גם מתוך התחשבות במשאבי כדור הארץ, וגם מתוך רצון להתייעל בתשלומי החשבונות.
לשחק בחשמל: הכיצד ניתן לייעל את עלויות וצריכת החשמל?
- ניתן לרכוש מכשירי חשמל, עם דירוג אנרגטי מתאים. ככל שהוא יותר גבוה, כך המכשיר אמור להיות יעיל יותר בפעולת צריכת החשמל שלו. המכשירים לכאורה אמורים להיות יקרים יותר, אם כי לא בהכרח – מאשר היה להם דירוג אנרגטי נמוך. ועם זאת, לטווח הארוך, ייתכן שזה בהחלט ישפיע על עלויות החשמל. את הדירוג ניתן לראות כדרך הסימון שעל המוצר או האריזה. דירוג A נחשב לגבוה ביותר, מבחינת המדדים הרלוונטיים לסימון דירוגים אנרגטיים.
- ניתן ואף מומלץ לנתק שקעים. בין אם זה מחשבים ניידים, טלפונים חכמים, טאבלטים – וכל דבר, מעבר לזמן הנכון להטענה. כמו גם, את המיקרוגל (יש שיגידו שהוא עדיין מוציא קרינה), שכן יש לו שעון פועל. נכון הדבר כנראה גם לתנור. ושלל מכשירים שאין טעם להשאיר מחוברים, ולא ברור מה צריכת החשמל שלהם. וכמובן, מחשבים. אין סיבה להשאיר מחשבים דולקים. הן מבחינת אור לבן, הן מבחינת צריכת חשמל, הן מבחינת זה שבריא להם לישון מדי פעם.
- מכשירים שיש להם פילטר: כמו מזגן, יכולים לקבל בוסט ליעילות האנרגטית שלהם אם ינקו להם את אותו פילטר. בעיקר אם הפילטר סתום, או מתקרב לכך. אפשר לנקות פעם בכמה שבועות, בהתאם לכמה שנראה שיכול להיות אידיאלי. גם במכונת כסיבה של פילטר. אפשר להביא בעל מקצוע או לבדוק באינטרנט איך לעשות זאת. הדבר גם יעזור לשמור על בריאות המכשירים.
- לעבור לחימום סולארי בדרך הטבע. פשוט לפתוח חלונות ווילונות בחודשי החורף, בצדדים מהם מגיעה השמש למרחב – שתחמם אותו. בעיקר אם מדובר בחללים גדולים שיש בהם קירות או חלונות זכוכית.
- לעשות שימוש בתאורה טבעית. באם אפשר לתכנן בית לכך מראש הרי זה נפלא. למקם את הבית בזווית מתאימה לשמש – כדי לקבל יותר תאורה טבעית. ובכך, להפעיל פחות תאורה מלאכותית. זה כנראה טוב גם למחזורי השינה. ווילונות שקופים יכולים לאפשר מידת אור גם כאשר החלונות מכוסים.
- באופן תיאורטי, נורות לד יכולות לחסוך אחוזים מסוימים מהוצאות החשמל על תאורה. אך האם זה בריא לעיניים? לא ברור. כדאי לחקור זאת עצמאית.
- תאורה בגינה זה יפה – אך האם זה יעיל ורלוונטי? כל אחד עם עצמו, שיבדוק אם זה חשוב, ולמה. אפשר להחליף לגופי תאורה המופעלים על טיימר, או מתוך תנועה. כך שהם דולקים כאשר יש שימוש בגינה, ולא צריך להתעסק בזה.
טיפים לחיסכון במים
- ברז זורם משקיע יותר משישה ליטרים של מים בדקה אחת. עשר דקות זה כביכול 60 ליטרים. כפל מספר נפשות, כפל מספר ימים בשנה, ואפשר להגיע לכמויות גבוהות של מים. על כן, אפשר לעשות את החישוב ולראות כמה באמת רוצים להתקלח, וכמה מזה חיוני ורצוי.
- נזילות יכולות להוביל לעלויות נוספות בחשבון המים. אם הן סמויות, כדאי לאתר אותן. באם יש נזילה מהניאגרה, או מאחד הברזים, או מברז ההזנה של הדוד, או מראש המקלחת. באם יש חשד לחשבונות מים גבוהים מהרגיל עקב נזילה, כדאי להביא מומחה לאיתור נזילות שייתן את שני הסנטים שלו על הנושא.
- נזילה יכולה להתרחש באם מבעל מקצוע לא סגר היטב את אחד הצינורות, או שנפגע צינור במסגרת עבודת גינון, וכיוצא בזה.
- מומלץ לעשות בדיקה של שעון המים, כדי לראות מה קורה שם.
- השקיה יכולה להיות מקור לבזבוז מים בגינה. אפשר לבחור בצמחים שמתאימים לאקלים ישראלי שלא מבקשים השקיה רבה. אלא אם כן ממש רוצים. אפשר להשקיע במערכת השקיעה אוטומטית, ממוחשבת, כך שהיא תפעיל ותכבה לבד את מערכות ההשקיה, בהתאם לשעות רלוונטיות, שאולי תואמות את מזג האוויר. כמו למשל – ייתכן שאין זה רלוונטי להשקות בשעות החמות עקב האידוי שיכול להתרחש. על כן, אפשר לתכנן כמו גם לתכנת – השקיעה לשעות הבוקר המוקדמות, או הערב המאוחרות.