אחת המחויבויות הכי מלחיצות את מרבית מהעצמאיים בישראל, היא המחויבות למלא אחת לתקופה הצהרת הון. אכן, טעויות באופן מילוי הצהרת הון יכולות לגרור השלכות לא נעימות, ועם זאת אין צורך אמיתי להילחץ – מאמר זה יסקור בקווים כלליים כל מה שצריך לדעת על הצהרת הון. מידע ספציפי יותר תמיד ניתן להשיג בייעוץ פרטני עם בעל מקצוע, אם חשים צורך לסגור את כל הפינות.
מהי הצהרת הון?
הצהרת הון היא דו"ח בו אדם מפרט את כל ההון והנכסים שיש לו, ובתוך כך בין היתר כסף בחשבונות בנק, נכסי נדל"ן, כלי רכב, מוצרים פיננסיים כגון מניות ואג"חים, ועוד. עצמאים מקבלים מרשות המיסים אחת לתקופה דרישה למילוי הצהרת הון, כאשר שכירים יכולים לקבל דרישה כזו באופן מדגמי, אך רובם לא יצטרכו לכך אי פעם. אם כן, הצהרת הון הינה בעיקר בסוגיה של עצמאים, ובזווית זו נתמקד.
מטרתה של הצהרת הון מבחינת רשות המיסים, היא לוודא לאורך זמן כי נישום (אדם המחוייב במס) לא העלים מס. רשות המיסים תדרוש הסבר למימון של כל אחד מנכסיו של הנישום, זאת כשיש לה גישה למידע עליו ברשויות המדינה השונות ולחשבונות הבנק שלו. הצהרת הון תמיד תושווה ליתר המידע שיש לרשות המיסים, על מנת לזהות פערים מחשידים.
הצהרת הון ראשונה
הצהרת ההון החשובה והמורכבת ביותר למילוי היא הצהרת ההון הראשונה. זאת, כיוון שבכל הצהרות ההון הבאות, יש הסתמכות על המידע בהצהרת ההון הראשונה. טעות בהצהרת ההון הראשונה עלולה להפוך לטעות נגררת בהצהרות ההון הבאות, מה שעלול להוביל להסתבכויות לא רצויות מול רשות המיסים. בהצהרות ההון הבאות, חלק מרכזי בתהליך הוא השוואת המצב לזה הכתוב באילו שלפניהן בכלל, ובהצהרת ההון הראשונה בפרט. גם רשות המיסים, כאשר היא בודקת הצהרות הון שאינן הצהרת הון ראשונה, עושה זאת בהשוואה להצהרת הון ראשונה של אותו נישום.
על כן, בהצהרת ההון הראשונה חשוב ביותר לא לפספס אף פרט חשוב, ולכן זו הצהרת ההון בה מומלץ ביותר להיעזר ברואה חשבון. נדרש פירוט של כל הנכסים, כאשר חלק מהקטגוריות בטופס עלולות להיות לא ברורות ומצריכות הסבר נוסף. לעיתים הלוואות שניתנו על ידי קרובי משפחה וחברים, או כאלה שניתנו לקרובי משפחה וחברים, עלולות להיות בקטגוריה של סעיף שנוי במחלוקת, שרצוי מאוד להתייעץ לגביו.
הצהרת הון עוסק פטור
הצהרת הון כאמור נדרשת לרוב מעצמאים, ובתוך כל מי שמוגדר בתור עוסק פטור, בתור עוסק מורשה או מי שבבעלותו חברה. הפטור היחיד של עוסק פטור הוא פטור מתשלום מע"מ, כך שהצהרת הון עוסק פטור זהה לגמרי להצהרת הון של נישומים אחרים.
אם כך, בתור עוסק פטור עליך להשקיע בהצהרת הון מדויקת ומפורטת, על מנת להימנע מבעיות עתידיות. הצהרת הון עוסק פטור הינה הצהרת הון רגילה לכל דבר, ויש לפעול בהתאם ברגע שמתקבלת דרישה כזו מרשות המיסים.
טופס הצהרת הון
טופס הצהרת הון, טופס 1219 של רשות המיסים, הוא טופס מורכב בן 4 עמודים ובו עשרות קטגוריות של הון ונכסים עליהם הנישום צריך להצהיר בפירוט. בין היתר, טופס הצהרת הון כולל קטגוריות של נכסים השייכים לנכס לעומת נכסים פרטיים, רכוש קבוע לעומת רכוש שוטף ועוד.
מילוי טופס הצהרת צריך להיעשות בקפידה, תוך מתן תשומת לב מעמיקה לכל הפרטים, מה שלעיתים מצריך גם התייעצות. טופס הצהרת הון המכיל טעויות עלול ליצור טעויות נגררות בהצהרות ההון הבאות, ולעורר חשדות ברשות המיסים וחקירה נגד ממלא הטופס.
איפה מגישים הצהרת הון?
השאלה "איפה מגישים הצהרת הון" היא שאלה שהרבה עצמאים שואלים, על מנת שבזמן שיסיימו למלא את טופס הצהרת ההון יוכלו להגיש במקום הנכון ולוודא שאכן התקבל. התשובה הקלאסית אם כן היא שברחבי הארץ רשות המיסים מפעילה מוקדי קבלת קהל, בהם ניתן להגיש את הטופס לפקיד ולקבל במקום אישור קבלה.
הגשת הצהרת הון באינטרנט
תשובה נוחה יותר לשאלה "איפה מגישים הצהרת הון" הינה הגשת הצהרת הון באינטרנט. אמנם באתר רשות המיסים האופציה של הגשת הצהרת הון באינטרנט אינה קיימת, אך ישנם אתרים פרטיים שמפעילים אפשרות כזו. כך, ניתן להגיש הצהרת הון מבלי לצאת מהבית ולעמוד בתור.