אישור תושב, או אישור תושבות, הוא מסמך רשמי הניתן על ידי רשות מוניציפאלית (עירייה, רשות מקומית או רשות אזורית) ומעיד כי אדם מסוים הינו תושב, הן פורמלית והן בפועל של אותה רשות.
מבחינה פורמלית – במדינת ישראל אדם יכול ברגע נתון להיות תושב של רשות אחת, אשר בשטחה נמצאת הכתובת הראשית שלו. זאת כאשר בידי כל אינדיבידואל הזכות לקבוע לפי מה הוא מגדיר את הכתובת הראשית שלו : זאת שהוא הוא גר בה בפועל, או ששם נמצא בית הוריו, או כתובת בה נמצא בית בבעלותו, וכן הלאה. החלטה זו מתבטאת ברישום במנהל האוכלוסין ובספח תעודת הזהות.
אך מעבר לרמה הפורמלית, אישור תושבות מעיד גם על מגורים בפועל ברשות המוניציפאלית הרלוונטית, כפי שיובהר ויפורט בהמשך.
למה משתמשים באישור תושבות?
אישור תושבות משמש לרוב לצרכי מס, עבור תושבי רשויות שתושבות בהן מקנה זיכוי מס שונים. ישנם מקומות בארץ שהוגדרו מסיבות שונות כאזורי עדיפות לאומית ואלה מקבלים מהמדינה הטבות ממספר סוגים : תקציבים ייעודיים, מענקים למוסדות שמקימים בהם סניפים והקלות מס. אזורי העדיפות הלאומית משתנים מידי פעם בהתאמות להחלטות הממשלה, מושפעים משיקולים סוציו אקונומיים, ביטחוניים, וגם פוליטיים. בין היתר כל הישובים בנפות באר שבע, יזרעאל, גולן, צפת עכו וכנרת נחשבים לאזור עדיפות לאומי עם הטבות מס.
הטבת המס תלויה בחלק היחסי מתוך שנת המס בה הנישום היה תושב המועצה המוניציפלית המדוברת, כאשר אם היה פחות משנה שלמה, ההנחה שלו תחושב באופן יחסי.
מי זכאי לאישור תושבות?
בכל רשות מוניציפאלית אשר נהנית ממעמד שנותן לה זיכוי מס, זכאי לאישור תושבות כל תושב של הרשות שגם גר בה בפועל. מבחינת הרישום הפורמלי כתושב, הדבר בא לידי ביטוי בספח תעודת הזהות אותו פשוט להציג, והדבר זהה בכל הרשויות בארץ. הוכחת מגורים בפועל היא דבר מורכב מעט יותר, ובהקשר שלו יש הבדלים מסוימים בין חלק מהרשויות.
איך מקבלים אישור תושבות?
על מנת לקבל אישור תושבות, בשלב ראשון צריך למלא טופס 1312 אותו ניתן להוריד מאתר רשות המיסים. את המשך התהליך עושים מול הרשות המוניציפאלית, אליה מגיעים עם הטופס המלא , עם תעודת זהות וספח בו מצוינת כתובת במועצה הרלוונטית, ועם מספר מסמכים.
אלו מסמכים? זה כבר משתנה מרשות לרשות, אך יש גם הרבה משותף, ובכל מקרה מטרת המסמכים הנוספים היא להוכיח מגורים בפועל במועצה. כך למשל רווחת דרישה להצגת מסמך המעיד על חשבון ארנונה פעיל ו/או על חשבון מים פעיל במועצה. במועצות אזוריות רבות בהן התושבים גרים בישובים קטנים וקהילתיים, קיימת לעיתים קרובות דרישה להצגת מכתב אישור ממזכירות היישוב, המפרט את תקופת המגורים בישוב. זאת, מתוך הנחה כי בישובים מעין זה יש רישום מסודר לגבי מי הם תושבי הישוב, כמו גם היכרות אישית.
דרישה מקובלת נוספת היא הסכם שכירות במועצה או לחלופין אישור טאבו לבעלות על דירה בשטחה. תושבים בעלי ילדים בגילאי מערכת החינוך, יצטרכו לרוב אישור כי לפחות אחד מילדיהם לומד במוסד חינוכי במועצה המוניציפאלית.
לאחר הגשת מסמכים לרשות, תיתן הרשות את אישור התושבות המבוקש. עם האישור יש לגשת למעסיק, והוא יעדכן את הנתונים לצורכי חישוב המס.
לסיכום, אם אתם גרים בישוב שנמצא באזור עדיפות לאומית, חבל מאוד לפספס את הטבות המס המגיעות לכם. עקבו אחר ההוראות, השיגו אישור תושבות, ותיהנו מתשלום מס מופחת!