כשאנו חושבים על הבורסות החשובות והגדולות בעולם, לא בטוח שרבים מאיתנו חושבים על הבורסה באמסטרדם. בוודאי רובנו חושבים על וול סטריט, נאסד"ק בניו יורק ועל הבורסה בלונדון שבמשך עשורים הייתה החשובה בעולם ואולי על הבורסות הגדולות במזרח הרחוק. בין סיפורי הבורסות בעולם, אסור לפספס את סיפור הבורסה באמסטרדם, אשר באופן מסוים מספר את סיפורן של מוסד הבורסה באשר הוא.
מהי בורסה?
עד שנת 1602, שנת הקמתה של הבורסה באמסטרדם, בכל העולם לא היה מוסד כזה שנקרא הבורסה לניירות ערך. עצם המשפט הזה מעורר את השאלות מהי בורסה? מה מטרותיה? ננסה לענות על שאלות אלה בקצרה ובפשטות.
בורסה היא גוף שמטרתו לנהל שוק למסחר בניירות ערך. בורסה מאפשרת לבעלים של חברות לפרוט את הבעלות לכמות גדולה של חלקים קטנים, כאשר כל שטר בעלות קטן נקרא "מניה", ולאפשר לציבור הרחב להשקיע בחברה שלהם. יש להבין כי גם כיום חברה שאינה נסחרת בבורסה ומחפשת משקיעים על מנת לצמוח ולהתרחב, צריכה לחפש אותם באופן עצמאי ופרטני, בעוד הבורסה מאפשרת להגיע לציבור ענק של משקיעים באופן ישיר ומיידי.
הבורסות ברחבי העולם מנגישות המוני חברות להמוני משקיעים, ומהוות את אחד הדלקים המשמעותיים לצמיחה העולמית. נסחרים בהן בעיקר מניות, אך גם ניירות ערך אחרים כגון אגרות חוב.
בורסת אמסטרדם – הקמת הבורסה הראשונה בעולם
החל מהמאה ה-15 אחד הדברים שהסעירו את מערב אירופה היה העיסוק בגילויו של העולם, גם מבחינה כלכלית. ספינות מסע מטעם ספרד, פורטוגל, אנגליה, איטליה ועוד הגיעו ליבשת אמריקה שכונתה "העולם החדש", לארצות המזרח הרחוק ואפריקה, במטרה לגלות אוצרות טבע, סחורות מסוגים חדשים ואף לסחור בבני אדם.
גם ממלכת הולנד לא משכה ידה מהקולוניאליזם המערבי ובין היתר הקימה את "חברת הודו המזרחית ההולנדית" אשר תנהל עבורה במיקור חוץ את השליטה והמסחר עם מושבות המדינה במזרח אסיה. חברה זו, ותתי החברות שהרכיבו אותה, היו הראשונות שהבינו את הצורך בגיוס השקעות המוניות על מנת לממן מסעות רבים יותר.
בשנת 1602 כאמור הוקמה הבורסה הראשונה בעולם – הבורסה באמסטרדם. היא היוותה פלטפורמה חדשנית שאפשרה לכל מי שרצה לצאת למסע מסחרי בספינה לגייס מראש הון שיממן את מסעו. משקיעים בבורסה באמסטרדם נהנו מרווחי המסעות בהם השקיעו, אך במקרים בהם מסע נכשל למשל בשל טביעתה של ספינה, הם איבדו את כל כספי ההשקעה.
כך נוצרה הטקטיקה שהיום אנו מכירים בתור "פיזור סיכונים", מרבית המשקיעים השקיעו בכמות גדולה של מסעות, מתוך הנחה שגם אם חלקם ייכשלו, בשורה התחתונה כלל ההשקעות יולידו עבורם רווח נאה.
בבורסה הצעירה באמסטרדם, בדומה לבורסות המודרניות כיום, ניתן היה למכור מניות בכל שלב, גם עוד לפני שהספינה אליה מתייחסת המניה חזרה ממסע. משקיעים רבים עשו זאת כשהיו צריכים כסף נזיל או כשרצו לממש רווחים. כך הפכה הבורסה באמסטרדם למודל למסחר במניות, מה שהוליד הקמת בורסות בהדרגה ברחבי העולם.
יציבות ארוכת שנים בבורסה באמסטרדם
במהלך המאה ה-17 הכלכלה ההולנדית צמחה במקביל לצמיחת המסחר הבין לאומי ולצמיחתה של הבורסה באמסטרדם. זו נתנה דחיפה לבעלי חברות לגייס הון ולצאת ביוזמות עסקיות שונות. בהקשר זה, יש לציין כמובן, מסעות למזרח המשיכו להיות מרכזיים, אך בהדרגה חברות מכל הסוגים הנפיקו מניות בבורסה מה שתרם לצמיחתן וצמיחת הכלכלה ההולנדית.
לקראת סוף המאה ה-17 תפסו אנגליה וצרפת את הבכורה בכל הקשור במסחר הבין לאומי וניצול המסעות העולמיים לטובת הכלכלה. עם זאת, הכלכלה ההולנדית ובכלל זה הבורסה המשיכו במגמת הצמיחה היציבה.
המהפכה התעשייתית במערב אירופה החל מאמצע המאה ה-18 נתנה דחיפה אדירה גם לבורסת אמסטרדם, שהמשיכה בתנופה עד המשבר הכלכלי הגדול החל משנת 1929 ואל תוך שנות ה-30 של המאה ה-20 ומלחמת העולם השניה. בדומה ליתר מדינות מערב אירופה, לאחר סוף מלחמת העולם השניה חלה התאוששות כלכלית בהולנד וגם הבורסה באמסטרדם חזרה לשגשג.
הבורסה באמסטרדם כיום
בשנת 2000 התאחדה הבורסה באמסטרדם עם הבורסות של בריסל ופריז ואלה יחד הקימו את אירונקסט – הבורסה האירופית. מטה הבורסה האירופית נמצא באמסטרדם בבניין ההיסטורי של הבורסה באמסטרדם, ובמידה רבה מתייחסים למסחר בו גם כיום בתור "הבורסה באמסטרדם" ולא בתור "אירונקסט", מונח המשמש בעיקר בהקשר של החברה שמנהלת את הבורסות השונות.
אירונקסט היא הבורסה השישית בגודלה בעולם מבחינת שווי השוק של החברות הנסחרות בה, וזה מוערך בכ-3.5 טריליון דולר. הבורסה באמסטרדם הינה מוקד הנפקות ראשוניות של חברות ענק בינלאומיות, בין היתר בשל יציבותה ארוכת השנים והמורשת ההיסטורית שלה כערש הבורסות העולמית.