גמלה לשמירת הריון רלוונטית לעובדת שהפסיקה לעבוד, למטרות שמירת היריון, ועל כן הפסיקה לקבל גם את שכרה. מדובר בקצבה ובה גמול כספי, שנועד לתמוך את כלכלתה בזמן זה. הגמלה לשמירת ההיריון, כמו מחליפה את שכר העבודה של אותה עובדת הריונית. מנגד, העובדת הספיקה לעבוד – מתוך מטרות של שמירת היריון בלבד.
באילו מקרים החוק יכיר בהיעדרות מהעבודה לטובת שמירת היריון?
כאשר יש מצב רפואי הנובע מההיריון, והיא רוצה לתת עליו מענה כדרך כך שהיא תפרוש מהעבודה בשכר שלה. שיש סיכון בלהמשיך לעבוד והיא מבטלת אותו על ידי הפסקת העבודה שלה. בהינתן כך אמור להיות אישור רופא בהתאם.
כאשר סוג העבודה, המקום בו העבודה מתרחשת, או הדרך בה עושים את העבודה – מהווים סיכון לאישה עקב כך שהיא למעשה בהיריון, או לעובר עצמו – בעוד לא נמצאה חלופה הולמת על ידי המעסיק. גם כאן, בצירוף אישור רפואי בכתב.
איך אפשר לדעת אם אישה זכאית לגמול לשמירת היריון?
- בהינתן קיום של אחד מהמקרים שציינו בפסקה הקודמת.
- בהינתן תנאי נוסף שתקופת שמירת ההיריון, תהא לפחות 30 ימים רצופים.
- כמו גם, באם היא מבוטחת בביטוח דמי מחלה.
- באם היא תושבת ישראל.
- באם "עברה" את תקופת האכשרה. כלומר, שולמו דמי ביטוח לאומי בעד 6 חודשים, מתוך ה-14 שקדמו להתפטרות העובדת מעבודתה בשכר, בשל היותה מעוניינת להתחיל בשמירת היריון.
- תנאי נוסף, הוא באם העובדת לא מקבלת תשלומי כפל. כלומר, תשלומים בעקבות מחלה, או כתקנון קופת גמל, או קרן ביטוח, או מתוך הסכם קיבוצי, או צו הרחבה או אפילו חוזה עבודה.
- ועם זאת, אם האישה אינה תושבת ישראל, או שיצאה לחוץ לארץ בתקופת שמירת ההיריון אינה אמורה לעמוד בתנאי הזכאות לקבלת גמל היריון. אלא אם כן מועסקת בחוץ לארץ, בעוד שהיא והמעסיק תושבי ישראל ושחוזה העבודה נקשר בישראל.
איך מחשבים את סכום הגמלה לשמירת ההיריון?
- החישוב מתבסס על מכפלת ימי הגמלה, בשיעור הגמלה. לשנת 2020 התקרה המרבית ליום, עמדה על סכום בסיסי בחלוקת 30. כלומר, הסכום היומי עמד על כ-297.17 ₪.
- כשמדובר בעובדת שכירה, הרי ששיעור הגמלה ליום, הוא על בסיס השכר החודשי ממנו חושבו דמי הביטוח הלאומי, ומתוך שתי אפשרויות קיימות (הגבוהה מבניהן).
- השכר שהתקבל בשלושת החודשים שמלאו ליום הפסקת העבודה בשל שמירת ההיריון, אותו מחלקים לכדי 30
- או זה כדלהלן, בששת החודשים שקדמו למועד – בחלוקה ל-180
- באם מדובר בעובדת עצמאית, הוא כנ"ל על פי ההכנסות מהן שולמו דמי הביטוח הלאומי
- גם כן, עבור ההכנסה שהתקבלה בשלושת החודשים טרם מועד קיום הפסקת העבודה בעקבות שמירת היריון בחלוקה לתשעים
- הכנסה כאמור, עבור תקופה מקבילה בשנה הקודמת
הכיצד אישה בשמירת היריון יכולה לממש את הגמלה שלה?
- ישנה תקופת זכאות מינימלית של 30 יום, לאחריה ניתן לקבל את הגמלה
- היום הראשון לקבלתה יכול להיות עד 14 יום לפני המועד בו נערכה הבדיקה הרפואית, ממנה עלה כי האישה זכאית לגמלה. תחילת התשלום יכול להיות מושפע בהתאם לאישור הרפואי.
- ניתן להאריך את תקופת שמירת ההיריון, כל 14 ימים נוספים לפחות.
- כדי לממש – יש להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי, ולהגיש את הטפסים המתאימים – כדרך האתר, או כדרך הגעה לסניף. מתבקש לצרף מסמכים של אישור רפואי, אישור רופא תעסוקתי, אישור מעסיק, אישור על הכשרה מקצועית (אם מתבקש) – ולהגיש את התביעה תוך 12 חודשים מיום תחילת שמירת ההיריון.