כאשר מדובר על אנשים שנחשבים לפי חוק כתושבי ישראל, והם עלו לארץ לאחר גיל 60-62, בעוד אין להם זכאות בעיני החוק המתוקן, לכדי קצבת אזרח ותיק – תהיה להם בכל זאת זכאות לגמלת אזרח ותיק מיוחדת. זו נועדה להחליף את הקצבה, אשר לא שולמה (זו הרגילה), בעקבות אותה חוסר זכאות מצוינת לעיל.
מה כדאי לדעת על גמלת אזרח ותיק מיוחדת לעולים לישראל?
• לשעבר נקראה גמלת זיקנה מיוחדת. המוסד לביטוח לאומי משלם אותה עבור אנשים שלא אמורים לקבל קצבת אזרח ותיק "רגילה", עקב כך שלא חל ביטוח אזרחים ותיקים.
• גמלת אזרח ותיק מיוחדת היא זו המתקבלת מטעם מימון משרד האוצר. זה לעתים קורה שהמוסד לביטוח לאומי לא אמור לשלם קצבה או סכום מסוים על פי חוק, ובמקרים כאלה ניתן לייצר הסכם ממשלתי בין גוף ממשלתי לבין המוסד עצמו, כדי לאפשר הטבות סוציאלות.
מי יכול לקבל גמלת אזרח ותיק מיוחדת?
- עולה שעלה לארץ לאחר גיל 60-62
- תושב חוזר שהיה בארץ בעבר וכעת חוזר, ועם זאת לא צבר תקופת אכשרה בביטוח אזרח ותיק (סעיף 246 לחוק).
- כאשר התנאי הוא שיהיה תושב ישראל, שהגיע לגיל פרישה ושאינו מקבל קצבאות:
- לגבר (ובת זוגתו), שאינו מקבל קצבת אזרח ותיק או קצבת נכות מעבודה והגיע לגיל זכאות לקבלת קצבת אזרח ותיק.
- לאישה: היא ובן זוגה לא מקבלים קצבה מהביטוח הלאומי.
- ההכנסה מעבודה לא עולה, (או לפחות רק מעט) על ההכנסה המירבית לפי נתונים רלוונטיים הקשורים להרכב משפחתי – לפחות בעבור מי שלא הגיע לגיל הזכאות לקצבת אזרח ותיק.
- למי שהגיע לגיל הזכאות לקצבת אזרח ותיק, ויש לו הכנסה מעבודה שלא עולה, או לפחות רק במעט – על ההכנסה המירבית כפל 3.
- ההכנסה של הגבר ושל בת הזוג שלא מעבודה – לא עולה, או רק מעט – על סכום קצבת אזרח ותיק עם תוספת השלמת הכנסה (על בסיס נתונים הקשורים להרכב משפחתי).
- הגמלה מתקבלת כל 28 לחודש, החל ב-1 לחודש בו התביעה הוגשה. לעתים ובתנאים מסוימים אפשר לקבל גמלה רטרואקטיבית גם עבור תקופה הקודמת לתביעה.
- בהינתן תנאים אלו, ייתכן ויהיה ניתן לקבל גמלת אזרח ותיק מיוחדת. אם כי כדאי להתייעץ עם בעל מקצוע כדי לזהות ניואנסים ולוודא פרטים.
איך מחשבים את סכום הגמלה?
- הסכום שווה לסכום קצבת אזרח ותיק, בתוספת ותק ותוספת נוספת עבור דחיית קצבה. ישנה אפשרות לקבל גם תוספת השלמת הכנסה, על פי תנאים מסוימים.
- הסכום, ליחיד, אמור להתאים כאמור לשיעורי קצבת אזרח ותיק "רגילה", או קבצת זיקנה בסיסית, כך שזה יוצא 1,558 ₪ עד גיל 80, כמו גם 1,646 ₪ מגיל 80 ומעלה. נכון לשנת 2021 על כל פנים, לפי אתר "כל זכות".
- אם ישנם בני זוג, ילדים (מי שתלוי או מתפרנס בעזרתו של מקבל הגמלה), ישנה אפשרות לקבל תוספת. מקבלי גמלה שאין להם הכנסות נוספות, ומדווחים על הכנסה חודשית נמוכה, יכולים לקבל גם כן תוספת לגמלה.
איך לממש את זכאות?
- מתבקש להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי
- ניתן לעשות זאת על גבי טופס בל/4501
- ניתן לעשות זאת בסניף בקרבת מקום מגורים או כדרך אתר האינטרנט המתאים
- תוך צירוף מסמכים דוגמת תעודת עולה, תלושי שכר/אישורי מעביד על תקופות עיסוק (לפחות בשנתיים האחרונות), במקרה של אדם שהוא שכיר. כמו גם, במקרה והיו פיטורים או צמצום היקף עבודה – אישור מעסיק על כך. ובמקרה של הכנסות אחרות – אישור גם עליהן.