המוסד לביטוח לאומי מעניק גמלאות המשולמות לילדים בגילאי 91 יום עד ל-18 שנים ו-3 חודשים. במקרים מסוימים, הזכאות מתחילה מיום הלידה. במקרים אחרים, היא יכולה להיקבע לתקופה זמנית. הגמלה מתבססת ומושפעת ממספר הליקויים, מאפייני הליקויים ומידת התלות בזולת. גמלה בשיעור של 100% היא 2,608 ₪ נכון לשנת 2021 (לפי אתר "זכותי"), וישנן גמלאות שהן אפילו בשיעור גבוה מזה של 100%.
מי יכול לקבל זכאות לקבלת גמלת ילד נכה?
- כאמור, ילד מגיל 91 יום עד 3 שנים שאינו מבצע את רוב הפעולות ותנועות הראש, תנועות הגפיים, ותנועות הגו שבני גילו לכאורה אמורים להצליח לבצע.
- ילד מגיל 3 עד גיל 18 ו-3 חודשים, שמבקש ונשען על יותר עזרה מהממוצע בבני גילו, לטובת ביצוע פעולות יומיומית. שזה נוגע בפעולות הנוגעות ללבוש, לאכילה, לרחצה, להתניידות בבית ולשליטה על הפרשות.
- ילד מגיל 91 ימים, עד 18 ו-3 חודשים – שצריך ונשען על נוכחות הזולת בכל שעות היממה, מסיבות שקשורות לכך שהוא לא בהכרח מזהה גורמי סיכון, או סכנה – לעצמו או לזולת כמתוך התנהגותו, או בגלל אירועים רפואיים תכופים המבקשים טיפול מידי של אדם אחר.
- כמו גם, בטווח זה של גיל 91 ימים עד 18 ו-3 חודשים, למי שמבקש השגחה חלקית, כך שהזולת יהיה איתו באופן יחסית חלקי – כדי למנוע מצבי סיכון, המתרחשים מן הליקוי המדווח, או/ו בשל מחלה כרונית כמו אלרגיה מסכנת חיים, וכיוצא בזה- כמו גם בעיה התנהגותית או הבנה לקויה, שאפשר לכלול אותה כהפרעת קשב וריכוז או מוגבלות שכלית קלה. נכון הדבר כאשר העזרה המתבקשת היא עבור מצבי סיכון" החורגים מהמקובל לבני גילו לכאורה.
- כמו גם לילד שיש לו ליקוי ייחודי, כמו ירידה בשמיעה (מלידה עד 18 ו-3 חודשים) נכון הדבר גם לתסמונת דאון בטווח הגילאים האלה. כמו גם לקות ראייה, מגיל 91 יום ועד 18 ו-3 חודשים. כמו גם פסיכוזה או לקות על רצף האוטיזם, כמו גם מצב פסיכיאטרי התנהגותי דומה לתופעות אלו בטווח גיל של 91 יום עד 18 ו-3 חודשים. אפשר לכלול בכך גם ילד שמבקש סיוע בתקשורת, עקב כך שהוא לא מדבר כלל – וזאת מגיל 3 עד גיל 18 ו-3 חודשים. או ילד שמבקש טיפול רפואי מיוחד או קבוע בטווח של 91 יום עד 18 ו-3 חודשים.
- מעבר לכך, ילדים שמגיל לידה מקבלים טיפול רפואי קבוע בבית חולים – יכולים במקרים מסוימים לקבל שיעור מוגבר לגמלה, שיכול להיות גם 188%. שיעור זה זמין גם לילד מגיל 3 עד 18 ו-3 חודשים, שנתלה לחלוטין על עזרת הזולת, בכל שעות היממה, בעזרה לביצוע פעולות יומיומית – כמו היגיינה אישית, ניידות עצמית בבית, רחצה, אכילה, לבוש וכיוצא בזה.
- מעבר לכל התנאים האפשריים שצוינו, מתבקש שהילד יהיה ילדו של מבוטח תושב ישראל, או של מי שהיה מבוטח ועם זאת נפטר כאשר היה לו תושבות ישראלית.
- כמו גם, כאשר הילד נמצא למעשה בישראל. במקרים מסוימים תינתן גם זכאות לילד שיצא לחו"ל.
- נוסף על כך, הילד לא שוהה במוסד בתנאי פנימייה שיש בו שירותי ריפוי, סיעוד או שיקום – מלבד במקרים בהם זה רלוונטי וישנם תקנים להגשת תביעה עבור ילד השוהה במוסד, שזה כאשר ההורים נושאים בכל הוצאות האחזקה ובמשפחה יש ילד נוסף המקבל גמלה שכזו, ובמקרה בו הילד אמור להשתחרר מהמוסד ויש אישור על תאריך שחרור ותכנית לשילוב הילד בקהילה.
- ילדים שמשתתפים בתהליך של טיפול רפואי קבוע בבית חולים, יכולים לקבל גמלה במקרים מסוימים. ילד הזכאי ועם זאת מאושפז בבית חולים, ימשיך לקבל אותה כשנה מיום האשפוז כשלאחר שנה תיבדק מחדש הזכאות, עם סיבות האשפוז.
- תנאי נוסף הוא שהילד לא שוהה אצל משפחת אומנה. אם כי ישנם מקרים בהם זה תקף.
- כמו גם, שהילד לא מקבל קצבת ניידות, מלבד סייגים מסוימים.