גמלת סיעוד לאזרח ותיק, היא זו המוענקת לאזרחים שהגיעו לגיל פרישה, ועל כן אפשר שיהיה להם זכאות לגמלת סיעוד. הזכאות תיבחן גם על בסיס מידת תלות נתפשת בסביבה, כמו גם בגובה ההכנסות. ישנו מחשבון זכאות לגמלת סיעוד באתר המוסד לביטוח לאומי.
טיפים לקבלת שירותי סיעוד
- ישנן חברות סיעוד פרטיות שיכולות להציע שירותי סיעוד באופן זמני, מבלי לגבות על כך כסף – וזאת, טרם התקבלה ההחלטה הסופית בנוגע לזכאות המטופל. כלומר, לא ברור אם יש לו זכאות לגמלת סיעוד או לאו, ועם זאת הוא יכול לקבל. מעבר לכך, הן לא דורשות התחייבות.
- ישנן חברות שמספקות שירותי סיעוד, וניתן לברר זאת כדרך עבדים סוציאליים בבתי חולים, במחלקות לשירותים חברתיים, במרפאות של קופת חולים או בסניפים של המוסד לביטוח לאומי.
מי יכול לקבל גמלת סיעוד לאזרח ותיק?
- מי שהגיע לגיל פרישה, והוא תושב ישראל. יש על כך סייגים מסוימים, שניתן לברר באמצעות גורמים מקצועיים. כמו לדוגמה במקרים של קבלת מעמד תושבות לאחר הגעה לגיל פרישה. במקרה זה הזכאות תהיה בתנאי שהעלייה התרחשה לפי חוק השבות, או שהתקבל סל קליטה.
- מי שמתגורר בקהילה, שזה אומר בבית או בדיוק מוגן. שכן למי שגר לו במוסד סיעודי – תהיינה זכאות, רק אם שוהה במחלקה לעצמאיים או ל-"תשושים", לפי הגדרות מסוימות. על כן ישנן מחלקות בתוך מוסד סיעודי שלא עומדות בתנאי הזכאות.
- נכון הדבר גם לבית אבות המחויב ברישוי משרד הבריאות או משרד הרווחה – שכן, ישנם מקרים שבהם הזכאות נשמרת וישנם שלא. גורם מקצועי יכול לעשות סדר בדברים.
- מי שאושפז בבית חולים כללי יכול לקבל שירותי סיעוד אישי בבית החולים במהלך שלושים הימים הראשונים למועד תחילת האשפוז.
- מי שהיה מקבל בעבר גמלת סיעוד אלא שהזכאות נפסקה בגין אשפוז בבית חולים או במוסד רפואי, והשתחררו מאותם מוסדות וכו', יכולים שזכאותם תמשיך והם ישובו לקבל גמלת סיעוד.
- מי שאינו מקבל קצבת שירותים מיוחדים, קצבה מיוחדת לנפגעי עבודה בעלי דרגת נכות גבוהה, גמלה לטיפול אישי או להשגחה מאוצר המדינה, הטבה ממשרד הביטחון המהווה כפל עם גמלת סיעוד (בהתאם לתקנות ביטוח לאומי וכו') וכיוצא בזה. אפשר לבחור מה הוא מעדיף, גמלת סיעוד או אחת מהקצבאות או הגמלות האחרות. אם כי זה נתון לתקנות ומי יודע מה מתאפשר. אפשר לבדוק.
- למי שמבקש סיוע או השגחה. בכל אופן, רמת "התלותיות" נקבעת לאחר ביצוע מבחן תלות. מבחן התלות בוחן יכולת לבצע פעולות יומיומית כמו הלבשה, רחצה, אכילה, עשיית צרכים או טיפול בהפרשות, הליכה בבית וכיוצא בזה. ובאם מתבקשת השגחה למען בטיחות המבקש והסובבים אותו.
- באם הוא עומד כביכול, במבחן ההכנסות. כלומר – אם הוא מכניס כמות מסוימת שמאפשרת לו לקבל זכאות לגמלה.
ממה הגמלה מושפעת למעשה?
זה מאוד תלוי בכל מקרה לגופו, וזה נקבע על פי מפרט, מאפיינים ותקנות. כל סכום מפורט בסעיפים הבאים יכול להתעדכן ולצאת מתוקף, על כן חשוב לבדוק.
- לדוגמה, לאדם יחיד עם סכום הכנסה חודש עד 10,551 ₪, אפשר שתהיה גמלה מלאה.
- למי שמרוויח 10,551 עד 15,826.5 ₪ אפשר שהגמלה תעמוד על 50%.
- בהכנסה חודשית מעל הסכום המצוין לעיל, אין זכאות לגמלה.
- ואילו, אם זוג מכניס את הסכום המצוין לעיל – הרי שיש זכאות לגמלה מלאה.
- אם זוג מכניס את הסכום המצוין לעיל, ועד 23,739 הרי שהיא תעמוד על 50%, לפי התקנות לכאורה וכמובן תלוי ההסדר עם המוסד והתהליכים, וכיוצא בזה.
- ומעל הסכום המצוין לעיל, כתקרת הסעיף הקודם – הרי שלא אמורה להיות זכאות לגמלה.