הבורסה בלונדון : סיפורה של אבן היסוד בכלכלה האירופית

  • צוות שקל
  • פברואר 7, 2021
  • 3 דקות קריאה
  • צפיות

תוכן עניינים

הרשמו לניוזלטר והישארו מעודכנים!
בקצרה...
הבורסה בלונדון משחקת תפקיד ראשי בכלכלה של אירופה, אך ההיסטוריה שלה לא פשוטה בכלל, קראו את סיפורה של הבורסה בלונדון

במשך עשרות שנים הייתה לונדון בירת הכלכלה והמסחר העולמית, עד שאיבדה את הבכורה לניו-יורק. הבורסה בלונדון עברה תהליך דומה, עת הייתה החשובה בבורסות העולם עד שהוחלפה על ידי הבורסה בניו יורק. כך או כך, הבורסה בלונדון גם כיום היא מהחשובות והגדולות בבורסות העולם, ובכל מקרה הגדולה והחשובה בבורסות אירופה.

מתי באמת נוסדה הבורסה בלונדון?

השאלה "מתי נוסדה הבורסה בלונדון?" נשמעת כמו שאלה שיש לה תשובה פשוטה – תאריך עם יום, חודש ושנה. באופן מפתיע למדי, במקרה של הבורסה בלונדון יש לפחות שלושה תאריכים שונים, בהפרשים די גדולים זה מזה, שיכולים להוות את התשובה לשאלה הלכאורה פשוטה הזו. זאת עקב הגלגולים השונים שעברה בורסה זו.

ראשית – 1571. בשנה זו ייסדה המלכה אליזבת הראשונה את "שוק החליפין המלכותי", שהיה פתוח רק לבני מלוכה ואצולה. לרוב מתייחסים לבורסה באמסטרדם, שנוסדה בשנת 1602 בתור הבורסה הראשונה בעולם, כך ששוק החליפין המלכותי לא באמת נחשב לבורסה.

בשנת 1666 נשרפה הבורסה ובשנת 1698 נחנכה מחדש, בפתיחה המחודשת היא כבר נחכה בשמה הרשמי דהיום "הבורסה לניירות ערך בלונדון". עם החנוכה מחדש, גם הותר לפשוטי העם לסחור בבורסה החדשה, מה שנתן לה דחיפה אדירה קדימה.  לרוב, אם כן, מתייחסים ל-1698 בתור שנת הייסוד המקובלת של הבורסה בלונדון.

זה הרגע לפתוח גמל להשקעה מנצחת! הכסף שלך במקום הראשון >>

התשובה השלישית שלעיתים ניתנת לשאלה היא 1801. בשנה זו חל שינוי בירוקרטי בבורסה, עם היווסדות חדר המסחר המפוקח הראשון. עם זאת, התייחסות לתאריך זה כ-תאריך ייסוד הבורסה היא די נדירה.

לונדון בירת הכלכלה העולמית

ייסודה של האימפריה הבריטית לקראת סוף המאה ה-16 והתפשטותה בעולם במאות הבאות, שמו את אנגליה ובירתה לונדון חזק מאוד בלב כלכלת העולם. הסחורות מאמריקה, אסיה ואפריקה, לצד סחר העבדים, הזניקו את הכלכלה הבריטית באופן חסר תקדים. בנוסף, החל מאמצע המאה ה-18 הייתה אנגליה החלוצה העולמית של המהפכה התעשייתית, ומיליוני בריטים עזבו את כפריהם לטובת עבודה במפעלים בערים הגדולות. 

כך הפכה לונדון לבירת הכלכלה העולמית, ובשילוב עם ההיתר לסוחרים פשוטים לסחור בבורסה, הבורסה הלונדונית זינקה והייתה המובילה בעולם במשך תקופה ארוכה.

סמל העמידות הבריטית – הבורסה בלונדון במלחמת העולם השניה

על אף אובדן הבכורה לניו יורק, הבורסה הלונדונית המשיכה להיות דומיננטית וחזקה. במלחמת העולם השנייה בתקופת ההפגזות על לונדון, הייתה הבורסה לאחד מהסמלים המרכזיים לעמידות ואיתנות של העם הבריטי. 

בתחילת מלחמת העולם, המסחר בבורסה נפסק לשבוע בודד, אך בהמשך התקיים המסחר באופן ישיר לאורך כל שנות המלחמה. זאת על אף שבניין הבורסה ספג שתי פגיעות ישירות כתוצאה מפצצות גרמניות! הראשונה בשנת 1940 כאשר פצצה גרמנית פגעה בבניין, והשנייה בשנת 1945, הפעם פגיעה של טיל גרמני. בשני המקרים חדר המסחר שעבר לקומת המרתף והמשיך בפעולתו כאילו לא אירע דבר.

1973 ו-1986 – שנת המפנה והמפץ הגדול

שנת 1973 נחשבת לשנת מפנה בתולדות הבורסה בלונדון, שנה שכללה מספר שינויים שנתנו לבורסה זו דחיפה אדירה קדימה. קצת קשה להאמין, אבל עד שנה זו המסחר בבורסה היה מותר לגברים בריטים בלבד, בעוד מנשים ואזרחי מדינות אחרות נמנעה ההשתתפות במסחר. 

לא בטוח שקרן ההשתלמות שלך במקום הראשון? כנס לבדוק עכשיו >>

בראיה לאחור זה כמעט לא נתפס בעיקר בהקשר של הדרת נשים, במדינה הנחשבת לאחד מראשי המודרנה, אבל זו האמת. רק בשנת 1973 הוסרו מגבלות אלה, מה שפתח אפשרויות חדשות להרחיב משמעותית את המסחר.

שינוי משמעותי נוסף בשנת 1973 הוא האיחוד של הבורסה בלונדון עם 11 בורסות נוספות מרחבי אנגליה. מהלך זה הגדיל משמעותית את היקף המסחר בבורסת לונדון, והציב אותה על המפה בתור הבורסה הגדולה באירופה.

בשנת 1986 התרחש שינוי רגולטורי שכונה "המפץ הגדול", במסגרתו הוסר הפיקוח הממשלתי על השווקים הפיננסיים בבריטניה. הדבר הביא לזינוק במסחר בבורסה ואפשרה כניסה לעידן המסחר הממוחשב.

הבורסה בלונדון כיום

בעקבות רפורמת המפץ הגדול והשימוש הגובר במחשבים לצרכי מסחר, בניין הבורסה הישן עם חדרי המסחר הפך בהדרגה לפחות רלוונטי. מסיבה זו הבורסה בלונדון עברה בשנת 2004 למבנה הנוכחי שלה בכיכר פטרנוסטר, ליד כנסיית סנט פול. 

גם כיום הבורסה לניירות ערך בלונדון היא הבורסה הגדולה באירופה, וכמו כן השביעית בגודלה בעולם, כאשר השווי הכולל של החברות הנסחרות בה עומד על כ-3.8 טריליון דולר. ההיסטוריה שלה נותנת לה הוד ויוקרה, אך שאלת העתיד שלה עומדת באוויר. 

תהליך הברקזיט מעמיד בסימן שאלה את כוחה של כלכלת אנגליה בכלל ושל הבורסה בלונדון בפרט : האם כמו שאומרים תומכי המהלך, אירופה תופסת טרמפ על כלכלת אנגליה היצרנית, או שמא כפי שגורסים המתנגדים, כלכלת אנגליה תלויה באיחוד האירופי? 

זה הרגע לפתוח גמל להשקעה מנצחת! הכסף שלך במקום הראשון >>
תמונה של צוות אתר שקל

צוות אתר שקל

אהלן, אני אבי, היזם שמאחורי אתר שקל. אני בונה ומתחזק אתרים בתחום הפיננסי וכלכלי מתוך תשוקה לסייע לכמה שיותר קוראים להבין בתחום. אם אתם רוצים לקרוא עלי יותר, מוזמנים לעשות זאת בעמוד “עלינו”.

תשואה בגמל להשקעה*
% 0 +
חשבנו שתאהבו לקרוא גם
  • 3 דקות
  • צפיות
מדד הפחד, מדד VIX
בין אם אתם סוחרים מתקדמים בשוק ההון או משקיעים מזדמנים, חשוב שתכירו...
  • 4 דקות
  • צפיות
קרן כספית – המדריך למתחילים
אם אתם מחפשים מקום טוב להתחיל את ההשקעות שלכם, קרנות כספיות הן...
  • 3 דקות
  • צפיות
ניהול תקציב משפחתי לפי שיטת 50/30/20
האם אתם מרגישים שאתם לא יודעים לאן הכסף שלכם הולך? האם אתם...
זה לא מכובד להעתיק
הרשמו לניוזלטר המשובח שלנו :)

קבלו מאיתנו טיפים מעולים לחיסכון, צרכנות והתנהלות חכמה עם הכסף שלכם למייל.