קבלת הודעת תשלום על היטל פיתוח בדרך כלל באה לאנשים כ-הפתעה לא נעימה. עם זאת, לרוב ההקשר של היטל פיתוח הוא הקשר חיובי, כך שאם נערכים מראש ניתן לחשוב עליו בתור מס שאפשר לעכל אותו. בשורות הבאות נתייחס לשאלה מהו היטל פיתוח ודרכים שונות להתכונן אליו ולהתמודד איתו.
מהו היטל פיתוח?
היטל פיתוח הוא מס מוניציפלי, שנגבה על ידי העיריה, הרשות המקומית או תאגיד המים והביוב האזורי. תפקידו של היטל הפיתוח הוא לממן פרויקטים רחבי היקף בתחום התשתית מטעם העיריה או הרשות. בין היתר מממן היטל פיתוח סלילת כבישים ומדרכות, שטחים ציבוריים פתוחים, תעלות ניקוז, תשתית צינורות מים ותשתית צינורות ביוב.
היטל הפיתוח מוטל על בעלי נכסי נדל"ן באזור של פרויקט התשתית שצריך מימון. ההיגיון מאחורי היטל פיתוח הוא שמיזמי תשתית מעלים את הערך של נכסי הנדל"ן באזור, כך שעל אף תשלום ההיטל שמממן את המיזם, בעלי הנכסים יוצאים במצטבר מורווחים; עליית ערך הנכס שלהם כתוצאה מפרויקט התשתית גדולה מאשר תשלום היטל הפיתוח ששילמו כדי לממנו. במובן הזה, ניתן לחשוב על היטל פיתוח כהשתתפות עם העיריה בהשקעה שנועדה להגדיל את ערך הנכס שלך, השקעה שהתשואה שלה לרוב גבוהה למדי.
אם חושבים באופן הזה, החלק החשוב גם מבחינה נפשית וגם מבחינה כלכלית הוא להיות ערוך מראש. לשם כך יש לבדוק מדי פעם את תוכניות פיתוח שכונתיות, ואם שומעים על אחת – לברר האם צפוי היטל פיתוח כדי לממנה.
חישוב היטל פיתוח
חישוב היטל פיתוח נעשה באופן דומה ברחבי הארץ, אך תעריף חישוב היטל פיתוח הוא שונה בין הרשויות המקומיות. אופן החישוב כולל התייחסות לשני מרכיבים : שטח הקרקע של בעל הנכס ממנו נגבה ההיטל, והשטח הבנוי שבבעלותו. לכל אחד משני הרכיבים הללו תעריף אחר עבור חישוב היטל הפיתוח, וכאמור יש שוני בתעריף בין רשויות שונות. בהינתן נתוני התעריפים ברשות הרלוונטית, החישוב פשוט: התעריף של שטח קרקע למטר רבוע כפול המטרים הרבועים של הקרקע ועוד התעריף של שטח בנוי למטר רבוע כפול המטרים הרבועים של שטח בנוי.
בנוסף, לעיתים ניתן לקבל פטור חלקי או מלא על היטל פיתוח. בהקשר זה יש קריטריונים שונים ברשויות השונות, ויש לבדוק כל מקרה באופן פרטני. עם זאת, הקריטריונים לרוב קשורים בשימוש בנכס (כאשר אם הנכס משמש למגורים הדבר משחק לטובת בעליו), בשאלת קיומם של נכסים נוספים, במבחני הכנסה שונים ובגודל הנכס, כאשר ככל שהנכס קטן יש אפשרות להשיג פטורים מתשלום היטל פיתוח.
חלק מהרשויות מציעות גם פריסת תשלומים של היטל הפיתוח, מה שעשוי להיות משמעותי כשמדובר בסכומים גדולים.
למי משלמים את היטל הפיתוח?
לאחר שבדקנו האם מגיע לנו פטור, הבנו את החישוב ושמחנו שלמרות הכל אנו יוצאים מורווחים מעצם הפיתוח של האזור שלנו, נותר רק לבדוק למי משלמים את היטל הפיתוח. כיוון שהיטל פיתוח הינו מס מוניציפלי, היה אפשר לשער שמשלמים אותו לרשות המקומית. אכן, בחלק גדול מהמקרים אכן זה המצב, בעיקר בפרויקטים של סלילת כבישים ומדרכות ושל הקמת שטחים ציבוריים.
עם זאת, בראשית שנות ה-2000 הוקמו מספר תאגידים פרטיים אזוריים בתחום המים והביוב, המשמשים קבלנים פרטיים של הרשויות המקומיות בתחומי הקמת ותחזוקת תשתיות של ביוב ומים בשטחיהן. תאגידי המים והביוב הם גם הגורם שגובה את היטלי הפיתוח עבור הפרויקטים אותם הם מובילים, כך שלהם צריך לשלם במקרים של מיזמים בתחומים אלו.
לסיכום, בדומה למסים אחרים גם בהקשר של היטל פיתוח כדאי לבדוק אפשרות להנחה, לפטור, לפרישת תשלומים וכן הלאה, ואם צריך להיעזר ביועץ שיכול לחסוך עבורנו כסף. באופן שדי שונה ממסים אחרים, היטל פיתוח הוא מס שגם כשמשלמים אותו ניתן בקלות יחסית להתייחס לצד החיובי – זה לא רק מס, אלא גם השקעה שתגדיל את הערך של הנכס של מי שמשלם אותה.