מאז הכניסה של ענקית השידורים האינטרנטי NETFLIX לחיינו, נחשפנו למגוון רחב של סדרות הקשורות באופן ישיר או עקיף לעולם הפיננסי.
סדרות רבות מציגות את ה"עולם התחתון" של פעילויות פיננסיות וכיצד ניתן לתמרן את המערכת ולבצע מה שנקרא, הלבנת הון.
אם כך, כיצד מתקשרת הסדרה "שובר שורות" או "נרקוס" לחיסכון הפיננסי או הפנסיוני שלנו ולתקנות החדשות שיצאו בשנים האחרונות? כל זאת ועוד, בכתבה של היום.
מהי הלבנת הון ?
הלבנת הון היא פעולה חשבונאית שמטרתה היא להסתיר את המקור ממנו התקבלו הכספים.
כלומר במידה ואדם הרוויח כסף בדרך שאינה "כשרה" או לחלופין , לא יכול לספק הסבר מוצק וחוקי למקור הכסף, הוא אינו יוכל להשתמש בכספים לצרכיו השוטפים ועליו למצוא דרך יצירתית "להצדיק" את הכסף שקיבל, לשלם עליו מיסים על פי חוק וכך יוכל למעשה להשתמש בו לצרכיו השוטפים.
כיצד מתבצעת הלבנת הון ?
על מנת להסתיר את מקור הכספים על בעל הכסף ליצר מצג שווא שהכספים אכן הגיעו ממקור לגיטימי ועל הדרך גם לשלם עליהם מס על פי חוק לפני שהם נכנסים למערכת הבנקאית.
ואפשר לתת דוגמא פשוטה לכך :
נניח לדוגמא מלבין הון אשר ביצע עסקה לא חוקית כגון סמים בהיקף של 10,000,000 ₪ , כמובן שהכסף התקבל במזומן. במקרה כזה, אין אפשרות להעביר את מלוא סכום הכסף ישירות לחשבון הבנק ולהשתמש בו באופן שוטף ומאידך יש גבול להיקף העסקאות שניתן לבצע במזומן.
לכן אותו מלבין יבחר לפתוח עסק אשר היקף הפעילות שלו במזומן גבוה כגון פיצרייה, לתוך פעילות זו מזרימים בהדרגה את הסכום שקיבל במזומן בצורת עסקאות של מכירת פיצה.
הכסף אשר מתקבל כתוצאה ממכירות נרשם בחשבוניות ויש לשלם בעבורו מס על פי חוק ומאותו רגע, הכסף נקי ומולבן וניתן לעשות בו כל שימוש.
בעיה נוספת שעלולה לצוץ בעבודה עם מזומן, שלרוב סכום הכסף הראשוני מגיע בשטרות מגוהצים ועם מספר סידורי שייתכן ונמצא תחת מעקב.
מכאן מגיע השם הלבנת הון Money Laundry , כי בעבור היו נוטים לכבס את השטרות החדשים יחד עם מטבעות על מנת להעניק מראה "משומש" ולא מחשיד.
הלבנת הון בעולם הדיגיטלי
כיום בעולם הדיגיטלי, כספים מועברים מחשבון לחשבון בלחיצת כפתור ונושא הלבנת ההון השתכלל עד מאוד. מה שמאלץ את רשויות החוק לפתוח שש עיניים על כל פעולה בעלת אופן בעייתי.
אומנם עולם הדיגיטל מציע לנו מגוון רחב של פעולות שניתן לבצע בשירות עצמי באפליקציות ובאתרי הבנקים השונים, אך מאחורי המערכת הזאת מופעלים כלים מתקדמים אשר מטרתם לנתר התנהגויות חשודות כגון העברות גדולות, הפקדות ומשיכות ועוד מספר פרמטרים שבוודאי הבנקים לא שיתפו אותנו.
הלבנת הון בעולם הפיננסי ופנסיוני
לאחר ההקדמה הזאת, בוודאי שלא אשאיר אתכם בלי הסבר כיצד הלבנת הון מתקשרת לכסף שלכם.
מי מכם שפתח לאחרונה פוליסת חיסכון, קופת גמל להשקעה או אפילו הפקדה שנתית לקרן השתלמות במעמד עצמאי היה מחויב לחתום על הצהרה על מקור הכספים.
הצהרות אלו נכנסות למערכת החוק והנתונים מוצלבים על מנת לאתר פעילויות חשודות. חשוב להסביר שהלבנת הון לא מבוצעת רק על ידי פאבלו אסקובר וחבריו.
נסביר על ידי דוגמא:
את תיקון 190 אתם בוודאי מכירים כבר, זוהי אפשרות להפקיד כספים נזילים מחשבון הבנק לקופת גמל ולשלם בעבורם מס רווחי הון מופחת. אך לתיקון 190 ישנם דרישות סף על מנת להיות זכאים להטבה זו.
נניח שאדם אשר אינו נמצא מתאים לתיקון 190 יבצע הפקדה על שם אחד מהוריו על מנת להתחמק מתשלום מס רווחי הון מלא.
חשוב לדייק, כאן מתבצעות מספר עבירות, האדם החוסך מעלים מס ואילו ההורה מבצע הלבנת הון שכן הכספים לא רשומים על שמו כפי שהצהיר בהלבנת ההון.
מעטים מאלו שביצעו את ההפקדות יודעים שכל גוף פיננסי היום שמקבל סכומים מעל התקרה שקבע המחוקק מחויבים להודיע על כך ישירות לרשות שוק ההון. וזו גם אחת הסיבות העיקריות שלא ניתן להפקיד למוצרים אלו מחשבונות בנק אחרים אלא מחשבון בנק העמית בלבד.