פגישת תכנון פיננסי מתקדם ללא עלות לקוראי אתר שקל

קבעו פגישה היום!

קצבת זקנה מביטוח לאומי – כמה מגיע לכם?

קצבת זקנה מביטוח לאומי משמשת כשכבת הבסיס להכנסה שלנו בעת זקנה, אך האם יש אפשרות להגדיל את הקצבה? או לחלופין לוודא שלא נאבד אותה מסיבה כזאת או אחרת
מה תמצאו בכתבה?
צוות שקל
צוות שקל
פברואר 9, 2021
2 דקות קריאה
קצבת-ביטוח-לאומי
קצבת-ביטוח-לאומי

נושא הקצבאות המשולמות על ידי הביטוח הלאומי תופס מקום חשוב בסדר היום הציבורי בשנים האחרונות. לרוב עולה השאלה האם למוסד זה תהייה את היכולת להמשיך ולשלם את הקצבאות השונות גם בעתיד?, לצערי לרוב המסקנה היא שללא שינוי מהותי בחלוקת הקצבאות, מוסד זה יפשוט את הרגל וזה יהיה על חשבון כולנו.

כיצד עובד מנגנון תשלום קצבת זקנה

מבלי להיכנס לתחזיות עתידיות בנושא, היום מטרתנו היא להבין כיצד מנגנון תשלום קצבת הזקנה פועל נכון להיום.

תחילה נבין מה היא בעצם קצבת זקנה, כל אזרח משלם במהלך שנות עבודתו תשלומים לביטוח הלאומי שאכן כשמו כן הוא, "חברת" ביטוח הגובה פרמיות ביטוח מכלל האוכלוסייה על מנת להעניק לה ביטחון כלכלי במצבים אליהם האזרח יכול להגיע.

מצבים אלו נעים בין בעיה רפואית זמנית שלא מאפשרת עבודה, נכות קבועה, תקופת אבטלה ועוד. בין היתר נמצאות גם קצבאות הזקנה בניגוד לשאר הקצבאות אותם משלם הביטוח הלאומי בהן יש להוכיח מצב כלכלי ירוד בגין סיבה כזו או אחרת, קצבת הזקנה ניתנת לכול אזרח שהגיע לגיל הקבוע בחוק (לרוב 64 נשים ו67 גברים).

מהשורות האחרונות ניתן להבין שיתכן מצב די הגיוני שאדם שילם כל חייו תשלומים לביטוח לאומי והפעם היחידה שניצל אותם היא בעת קבלת קצבת הזקנה שכן לא היה זכאי לשום קצבה אחרת במהלך ימי חייו.

איך מחושבת קצבת הזקנה

קצבת הזקנה מחושבת ב4 שלבים

  1. בשלב הראשון ישנה הקצבה הבסיסית לה זכאי כל אזרח על היותו אזרח. קצבה זו עומדת נכון לכתיבת המאמר על 1,551 ₪ והיא נקראת קצבת זקנה בסיסית.
  2. בשלב השני מוסיפים לקצבה הבסיסית את מכפלת שנות העבודה ב2% לשנה עד תקרה של מקסימום 50% כלומר עד מקסימום 25 שנות עבודה.
    חשוב להבין שמדובר על מספר השנים בהן עבדנו בפועל ושולמו בגינם תשלומים לביטוח לאומי. כלומר לדוגמא עקרת בית שלא עבדה בתשלום מימיה לא תהייה זכאית לתוספת זו.
    בהנחה ואכן מדובר על אזרח שעבד 25 שנים ומעלה חלק זה של התוספת יהיה שווה ל50% מהקצבה הבסיסית שהוא 775.50 ₪
  3. בשלב השלישי מוסיפים 5% מסה"כ הסכום שהתקבל שני הסעיפים הקודמים בגין כל שנת דחייה.
    שנת דחייה היא מספר השנים שהגיעו אחרי גיל הזכאות של האזרח לקבלת קצבת זקנה (לרוב 64 נשים ו67 גברים).
    בנקודה זו לנשים יש יתרון בולט שהרי היום גם גברים וגם נשים נמצאים בשוק העבודה עד סביבות גיל 67 בזמן שגברים לא ייהנו מתוספת זו נשים דווקא כן. 
    לצורך הדוגמא אישה שעבדה מעל ל25 שנה והחליטה להתחיל לקבל קצבת זקנה בגיל 67 (דחייה של 3 שנים) הקצבה שלה תחושב:X 115% = 2,675  1,551 + (1,551 X 50%)]]
  4. השלב הרביעי מתייחס לאלו שהחליטו להמשיך ולעבוד גם לאחר קבלת הקצבה החודשית. במצב כזה לביטוח לאומי יש את הזכות לקזז, להקטין את הקצבאות שחושבו בסעיפים 1-3. השכר מינימאלי המתאפשר ללא קיזוז הקצבה הוא 5,856 ₪ כל שקל מעליו מקטין את הקצבה ב60 אגורות עד לביטולה המוחלט.
    בחישוב מהיר מדובר על שכר חודשי של 10,315 ₪.
    במילים פשוטות אדם המקבל קצבת זקנה חודשית ומשתכר עד שכר 5,856 ₪ זכאי לקבל את הקצבה ללא הקטנה כל שכר חודשי בין 5,856 ₪ – 10,315 ₪ יקטין עד כדי ביטול הקצבה לחלוטין.

לסיום נשאיר כמה נקודות למחשבה.
נניח גבר בן 67 שאוהב את העבודה שלו ומעוניין להמשיך לעבוד מה נמליץ לו לעשות ?
למי שקרא את השורות עד כאן, אני אשמח לעזור לך למצוא פתרון הולם ולבצע את הבחירה הנכונה ביותר.

זה לא מכובד להעתיק