מה נחשב הרעת תנאים?

  • צוות שקל
  • פברואר 8, 2021
  • 2 דקות קריאה
  • צפיות

תוכן עניינים

הרשמו לניוזלטר והישארו מעודכנים!
בקצרה...
מרגישים שהמעסיק שלכם שינה לכם את התנאים לרעה? ייתכן מאוד שחוויתם הרעה בתנאים, חשוב להכיר את הזכויות שמגיעות לכם

סביב משבר הקורונה, שכירים רבים פוטרו או יצאו לחל"ת וסביב נושאים אלה התקיים דיון ציבורי רחב. תופעה רחבה נוספת אך מדוברת פחות היא של שכירים שמשרתם קוצצה, או שעברו סוגים אחרים של הרעת תנאים בעבודה. בשורות הבאות נעסוק בסוגים שונים של הרעת תנאים בעבודה ודרכי התמודדות עם מצבים הכרוכים בהם. חשוב להדגיש – במקרה של הרעת תנאים זכאי עובד להתפטר ולקבל יחס כאילו פוטר, בכל הקשור לפיצויי פיטורין, תנאים לקבלת דמי אבטלה וכדומה.

הרעת תנאים בעבודה

הרעת תנאים בעבודה היא למעשה כל מצב בו תנאיו של העובד השתנו לרעה באופן מוגדר ומובחן. יש סוגים שונים של מצבים המוכרים כהרעת תנאים בעבודה, המוכר בהם הוא הפחתת שכר. יש להדגיש כי גם קיצוץ בהיקף משרה כאשר השכר השעתי נותר זהה, תיחשב כהרעת תנאים, אם כי לא בקטגוריה של הפחתת שכר אלא בקטגוריה של שינוי היקף משרה. יש לציין כי גם הרחבת היקף משרה שאינה מוסכמת על העובד יכולה להיחשב בתור הרעת תנאים, וגם שינוי שעות העבודה ללא הסכמתו.

קטגוריה נוספת של הרעת תנאים בעבודה היא התעמרות בעבודה ופגיעה במעמד העובד. הדבר יכול לבוא לידי ביטוי בשינוי הגדרות תפקיד באופן שפוגע במעמד העובד, במתן משימות מסוג שפוגע במעמדו ו/או מעליב אותו, וגם ביחס מילולי שיכול להיתפס כ-משפיל או מבזה.

הלנת שכר, קרי עיכוב במתן משכורת, גם היא נחשבת כהרעת תנאים. בנוסף, אי תשלום של זכויות סוציאליות שזכאי להן העובד, כגון תשלום דמי הבראה, ביטוח לאומי וכן הלאה, יכול להוות הרעת תנאים בעבודה.

הרעת תנאים שינוי מקום עבודה

גם שינוי של המקום הפיזי של העבודה יכול להיחשב בתנאים מסוימים להרעת תנאים. כמובן, אם מקום העבודה החדש רחוק ממקום מגוריו של העובד באופן ניכר לעומת מקום העבודה הקודם, זה יכול להיות קריטריון משמעותי. עם זאת, החשיבות במקרה של בחינת שינוי מקום עבודה כהרעת תנאים, היא בפרטים.

כך למשל, מקום העבודה החדש יכול להיות קרוב לביתו של העובד במידה דומה, אך להיות בשכונה שפחות נגישה מבחינת תחבורה ציבורית. במקרה כזה, אם תדירות האוטובוסים משמעותית נמוכה יותר במצב החדש, או שעל העובד להחליף יותר מקו אוטובוס אחד אחרי שבעבר נסע בקו אחד בלבד, וכן הלאה – אז ייתכן שאכן שינוי מקום העבודה ייחשב בתור הרעת תנאים. כך גם למשל אם מקום העבודה החדש נמצא בסביבה ללא חניה חינמית ו/או קרובה לעומת מקום העבודה הקודם, וכן הלאה.

הרעת תנאים בהריון

אחת הסיטואציות הרווחות בהן מעסיקים נוקטים במדיניות של הרעת תנאים, היא מול עובדות בהריון. זאת עקב האיסור בחוק לפטר אישה בהריון ומתוך רצון של המעסיק לגרום לעובדת להתפטר. עקב חוסר המודעות של נשים רבות לסוגיה של הרעת תנאים, נשים רבות אכן מתפטרות במצב של הרעת תנאים מבלי לזכות בזכויותיהן, או נשארות במקום העבודה לאחר הפגיעה בתנאיהן, בעוד המעסיק הנצלן נהנה מחיסכון בניגוד לחוק.

חשוב אם כן כי במצב של הרעת תנאים בהריון, בדומה למצבים אחרים של הרעת תנאים בעבודה, לזהות את הרעת התנאים ולפעול בהתאם.

התפטרות עקב הרעת תנאים

מה אם כן ניתן לעשות עקב הרעת תנאים בעבודה? חשוב לציין כי בכל הסוגים של הרעת תנאים בעבודה, יש קודם כל להתריע בפני המעסיק כי מדובר בהרעת תנאים, ולתת לו הזדמנות לתקן. התפטרות עקב הרעת תנאים בעבודה צריכה להגיע רק בשלב הבא, אם וכאשר המעסיק לא תיקן את הרעת התנאים.

אם וכאשר מגיעים למצב בו המעסיק לא מתקן את הרעת התנאים בעבודה, העובד יכול להתפטר ולקבל זכויות כמי שפוטר. הזכות החשובה ביותר שיש להיות מודע לה, היא הזכות לקבל דמי פיטורין מלאים. בנוסף, המועד לתחילת קבלת דמי אבטלה מושפע מהשאלה האם מבקש דמי האבטלה פוטר או התפטר, כאשר עובד שפוטר זכאי להתחיל לקבל מוקדם יותר. גם בהקשר זה, מי שהתפטר עקב הרעת תנאים, נחשב כמי שפוטר.

עוד חשוב לדעת כי אם לא משקפים במשך תקופה למעסיק כי מדובר בהרעת תנאים, הדבר עלול להיחשב כהסכמה לתנאים החדשים. יש להודיע למעסיק בהקדם כי מדובר בהרעת תנאים, על מנת ליהנות מהזכויות שהדבר מקנה לכם.

Picture of צוות אתר שקל

צוות אתר שקל

אהלן, אני אבי, היזם שמאחורי אתר שקל. אני בונה ומתחזק אתרים בתחום הפיננסי וכלכלי מתוך תשוקה לסייע לכמה שיותר קוראים להבין בתחום. אם אתם רוצים לקרוא עלי יותר, מוזמנים לעשות זאת בעמוד “עלינו”.

תשואה בגמל להשקעה*
% 0 +
חשבנו שתאהבו לקרוא גם
  • 2 דקות
  • צפיות
דמי ביטוח לאומי לעובד בחופשה ללא תשלום
במידה ועובד נמצא בחופשה, הוא אינו נוכח בעבודה ולכן הגיוני שלא נדרש...
  • 2 דקות
  • צפיות
דמי ביטוח לאומי ומס בריאות לעובדים שכירים – כיצד תחשבו את התשלום
עובדים שכירים מנכים מהשכר שלהם דמי ביטוח לאומי ומס בריאות אך רבים...
  • 3 דקות
  • צפיות
תגמול בגין שעות נוספות – האם אתם זכאים לתוספת לשכר?
במידה ואתם מתבקשים להישאר לעבוד שעות נוספות, חשוב לוודא שאתם אכן מקבלים...
זה לא מכובד להעתיק
הרשמו לניוזלטר המשובח שלנו :)

קבלו מאיתנו טיפים מעולים לחיסכון, צרכנות והתנהלות חכמה עם הכסף שלכם למייל.