אופציות בינאריות – מה באמת קרה שם מאחורי הקלעים ?

  • צוות שקל
  • פברואר 8, 2021
  • 4 דקות קריאה
  • צפיות

תוכן עניינים

הרשמו לניוזלטר והישארו מעודכנים!
בקצרה...
רבות דובר על אופציות בינאריות, אך במידה ואתם עדיין לא בטוחים מה קרה שם, ריכזנו עבורכם את כל הפרטים

תעשיית האופציות הבינאריות התפשטה בישראל כאש בשדה קוצים וסחפה אחריה מאות אלפי משקיעים ועשרות אלפי עובדים אשר הפעילו חברות המציעות אופציות בינאריות לכל רחבי העולם ומגוון שפות.

אז מה היה שם בדיוק? מדוע קיבלה תעשיית האופציות בינאריות שם כל כך נורא ואפילו כמה כתבי אישום?

מהן אופציות בינאריות ? (בקצרה)

אופציות בינאריות מאפשרות לכל סוחר להשקיע בשינוי הערך של כל נכס הנמצא בבורסה בטווח זמן מוגדר מראש ובעבור גובה תשואה נקוב וקבוע.

כלומר, נוכל להשקיע באופציה של שינוי חיובי בערך המנייה של אפל תוך זמן קצר (לדוגמא 30 דקות) ובעבור תשואה של 70%.

שימו לב, הנוסח "להשקיע בשינוי הערך" הוא חיוני להמשך, אנחנו למעשה לא רוכשים את המנייה כפי שהייתם עושים בבנק אלה רק מהמרים על התנועה שלה.

כפי שמהמר על משחק כדורגל אינו רוכש מניות או חזקה בקבוצת הכדורגל עליה הוא מהמר, אלה רק על התוצאה שתתקבל.

נסביר על ידי דוגמא מספרית,

נניח שאתם מאמינים שהמנייה של אפל תעלה בטווח זמן של 30 הדקות הקרובות , תוכלו לרכוש אופציה מסוג Call (המסמלת עלייה של ערך המנייה) לטווח של 30 דקות.

במידה ובסיום 30 הדקות, המנייה תמצא בערך הגבוה יותר מהערך שבו רכשנו את האופציה, נקבל חזרה לחשבון ערך תשואה נקוב מראש, במרבית פלטפורמות המסחר, ממוצע התשואה נע סביב ה-80%.

אופציה הפוכה , המסמלת ירידה של ערך המנייה נקראת , אופציה מסוג PUT.

זהו אומנם הסבר על קצה המזלג ואנו נוסיף לכתבו מורחבות על שיטות מסחר בשוק ההון, אך כרגע ברשותכם, נתמקד בתעשייה עצמה ו"מאחורי הקלעים" של המסחר.

מה הייתה הבעיה עם אופציות בינאריות ?

ראיתם פעם איך חדר מסחר של בית השקעות או סוחר יום נראה? ייתכן שתמצאו שם מחשב אשר מחובר ל4-6 מסכים אשר מציגים גרפים, טבלאות וחישובים של שערי מניות ומטבעות.

למשקיע מתחיל אין ספק שצורת מסחר כזאת תראה מרתיעה ומסובכת ואל תוך הנישה הזאת, הגיחה לעולם תעשיית האופציות בינאריות.

מחלקות השיווק של הברוקרים השונים פנו בעיקר לאנשים ללא ניסיון עשיר במסחר בשוק ההון מתוך מטרה "לפשט" עבורם את כל עולם המסחר בבורסה ל-2 כפתורים, CALL / PUT.

אז מה גרם לרעיון הכללי של האופציות הבינאריות להפוך ממכשיר פיננסי לתעשייה בעייתית אשר אינה מוצאת את דרכה.  

ערך הרווח לא תואם את תנועת המנייה

כפי שהסברנו קודם, על מנת לזכות באופציה מסוג CALL , אנחנו צריכים לשאוף שהמנייה שבחרנו תעלה בערכה מעל הערך הנקוב באופציה, אך האם יש קשר ישיר בין תנועת המנייה לבין הרווח שלנו? התשובה היא לא.

אופי המסחר באופציות בינאריות בנוי על העיקרון של הכל – כלום , כלומר גובה הזכייה ידוע מראש , לדוגמא 70% ויחד אתו גם ההפסד ידוע מראש 100%.

לכן, במידה ושער הערך של המנייה באופציה שלנו עבר את שער הקנייה, בין אם בנקודה אחת או באלף נקודות, אנו עדיין נרוויח את אותם 70%.

זה טיפה מבלבל, זה בסדר, נסביר את זה באמצעות דוגמא:

במידה ורכשנו ב-1,000 ₪ אופציה מסוג Call של מניית אפל לטווח של 60 דקות וערך המנייה אכן עלה בלפחות נקודה אחת מעל ערך הקנייה שלנו (שער הפתיחה) , אנחנו נרוויח 1,000 ₪ כפול 70%, כלומר 700 ₪.

לא צריך להיות סוחר מנוסה על מנת להבין שעלייה של נקודה אחת בשווי מנייה, לא יכול להיות שווה ל70% תשואה בסופו של דבר.  

קיימים פערים בשערי הקנייה

אחת הטענות השכיחות ביותר בקרב הסוחרים באופציות בינאריות, היא שקיימים לעיתים פערים גדולים בין שער קניית האופציה לבין ציטוט ערך המנייה באתר הבורסה.

אם כך, מדוע זה קורה?

בגלל מושג קטן שנקרא Spread, זהו למעשה ההפרש שבין שער הקנייה והמכירה של כל נכס בבורסה. במידה וטסתם לחו"ל לאחרונה, בוודאי ניגשתם להחליף כסף למטבע המקומי של היעד אליו אתם טסים, והבחנתם ב-2 עמודות מספרים לצד כל מטבע , אחד לרכישה ואחד למכירה ואילו הפער בניהם נקרא "Spread".

מבחינה חוקית, תנאי השימוש בפלטפורמת המסחר של אופציות בינאריות מאפשרת לה לגבות Spread עד גבול מסוים.

לדוגמא, במידה ורכשנו אופציית CALL בשער של 500 , הפלטפורמה תוכל לגבות מאיתנו Spread כך שבפועל האופציה שלנו תציג שער קנייה של 505.

מדוע עושים זאת?

לSpread, יש שימושים רבים בעולם הפיננסי, בין אם המרת מטבעות מט"ח, מסחר יומי בבורסה ועוד. אך בהקשר של אופציות בינאריות, מהו השימוש של Spread?

מקור השימוש של מרווח הSpread, נועד לניהול סיכונים בפלטפורמה, כך שבמידה ואחוז גדול של סוחרים רכשו אופציית CALL, כלומר מאמינים שערך המנייה בנקובה יעלה בטווח הזמן הקרוב, יהיה אפשר לגבות מהם Spread ובכך להעלות את שער הקנייה שלהם בזמן שהשער בפועל נשאר נמוך יותר.

זה קצת מסובך אנחנו יודעים, ננסה להסביר בדוגמא:

במידה ורכשנו אופציה מסוג CALL בשער קנייה של 500, ייתכן ושער זה כבר כולל Spread ואילו שער המנייה בפועל עומד על 495 ולכן על מנת שנזכה באופציה, על המנייה לעלות 6 נקודות מינימום.

זוכרים את הדוגמא מתחילת הכתבה? אז משינוי של נקודה אחת מינימום, עברנו ל6 נקודות. זהו למעשה ניהול הסיכונים של הברוקר.

אופציות בינאריות – מהיכן מגיע הרווח ?

באופציות בינאריות , מנגנון הרווח קבוע מראש, אם כך מדוע שינוי ערך המנייה אין משפיע באופן ישיר על גובה הרווח שלנו? הרי זה הגיוני שאם המנייה עלתה ב3 נקודות, אנחנו נרוויח 3 נקודות בהתאם לסכום שהשקענו.

נקודה נוספת למחשבה, במידה ובצורה מקרית, לכל אופציה יש 2 צדדים זהים , מדוע אחד מרוויח 70% ואילו השני מפסיד 100%?

בנוסף, מה קורה בסיטואציה בה 80% מהסוחרים רכשו אופציה מסוג CALL וזכו? , סך ההפסדים של אלו שבחרו PUT , לא יכסה את הרווחים.

טווחי הזמן התקצרו עד ל-30 שניות

כאשר אופציות בינאריות הושקו, טווח הזמן השכיח בפלטפורמות עמד על כשעה, שזהו ללא ספק זמן קצר במושגי מסחר בבורסה , אך עם הזמן התקצרו טווחי הזמן של האופציות עוד יותר, עד לכדי אופציות של – 30 שניות.

אין ספק שצעד זה התפתח יחד עם אופי הסוחרים באופציות בינאריות אשר נטשו בהדרגה את המשיכה להשקעות ולהבנה בבורסה והתחברו לריגוש של ההימור על הגרף הזוהר במסך.

על מנת לספק את הצורך של הסוחרים לאופציות של -30 שניות ו-60 שניות, הברוקרים השונים הוסיפו נכסים בעלי תנודות רבות (מניות לא יציבות, מטבע זר וכו') , מה שהפך את יכולת ניתוח השוק לעוד יותר מורכבת וכמעט בלתי אפשרית.

לכן במידה ומוציאים את אלמנט ה"מסחר בשוק ההון", נותרים עם הימורים לחלוטין.

במה מאשימים את עובדי התעשייה ?

כל הסעיפים שרשמנו למעלה נמצאים במסגרת החוק של הפלטפורמה , אותם תנאי שימוש שכל אחד מהסוחרים הסכים ואף חתם בחלק מהברוקרים מכסים את הברוקרים השונים.

אם כך, מדוע בכל זאת מאשימים את עובדי התעשייה?

נציגי המכירות, עובדי השיווק או מנהלי תיקי הלקוחות השונים מואשמים בעיקר ב"הטעיה ומרמה" , כלומר שיווק של השימוש בפלטפורמה כאמצעי להתעשרות מהירה, חסרת סיכון.

בנוסף, הסתרת העובדה שהברוקר משמש כ"בית" , כלומר הפסד של הלקוח הופך לרווח של הברוקר ולהיפך.

מה היה יכול להיות ?

אין לנו ספק שיש מקום למסחר באופציות בינאריות, זהו מכשיר פיננסי עם אופי של הימורים ובדיוק כפי שאפשר להמר על מספר השערים שיבקיע כריסטיאנו רונאלדו במשחק אחד, אין סיבה שלא נוכל להמר על התנודות של מניית אפל או מייקרוסופט.

אנחנו רוצים להאמין שאם היו משווקים את המוצר מההתחלה כהימורים פיננסים תחת רגולציה המחייבת להציג ערכי מניות זהים לשוק ההון , בדיוק כפי שאי אפשר להתערב בתוצאות משחק כדורגל, ייתכן והיינו מגלים תעשייה זהה לכל תחום הימורים אחר.

חשוב לומר שאנחנו לא דוגלים במסחר קצר מועד בבורסה או מנסים להכפיש את עובדי התעשייה של אופציות בינאריות.

Picture of צוות אתר שקל

צוות אתר שקל

אהלן, אני אבי, היזם שמאחורי אתר שקל. אני בונה ומתחזק אתרים בתחום הפיננסי וכלכלי מתוך תשוקה לסייע לכמה שיותר קוראים להבין בתחום. אם אתם רוצים לקרוא עלי יותר, מוזמנים לעשות זאת בעמוד “עלינו”.

תשואה בגמל להשקעה*
% 0 +
חשבנו שתאהבו לקרוא גם
  • 3 דקות
  • צפיות
מדד הפחד, מדד VIX
בין אם אתם סוחרים מתקדמים בשוק ההון או משקיעים מזדמנים, חשוב שתכירו...
  • 4 דקות
  • צפיות
קרן כספית – המדריך למתחילים
אם אתם מחפשים מקום טוב להתחיל את ההשקעות שלכם, קרנות כספיות הן...
  • 3 דקות
  • צפיות
ניהול תקציב משפחתי לפי שיטת 50/30/20
האם אתם מרגישים שאתם לא יודעים לאן הכסף שלכם הולך? האם אתם...
זה לא מכובד להעתיק
הרשמו לניוזלטר המשובח שלנו :)

קבלו מאיתנו טיפים מעולים לחיסכון, צרכנות והתנהלות חכמה עם הכסף שלכם למייל.