ארנונה על נכס ריק – כל מה שצריך לדעת

  • צוות שקל
  • פברואר 7, 2022
  • 2 דקות קריאה
  • צפיות

תוכן עניינים

הרשמו לניוזלטר והישארו מעודכנים!
בקצרה...
תשלומי ארנונה אינם תלוים במצב המגורים בנכס ולכן דירה ריקה, משופצת או אפילו נטושה, נדרשת בתשלום ארנונה. אך האם אפשר לקבל פטור מארנונה על נכס ריק? כל הפרטים לפניכם.

נכס ריק יכול להיות זה שבדיוק נרכש אך טרם קיבל דיירים, או זה שמתרחשים בו שיפוצים, או פשוט מסיבות כאלה ואחרות. אפשר, שיהיה פטור מארנונה.

פטור מארנונה לנכס ריק

למעשה, נכס ריק יכול לקבל פטור מארנונה למשך 18 חודשים, או עד 18 חודשים, על פי תקנה 12 לתקנות הסדרים במשק המדינה (בהתייחס להנחה בארנונה). מי שמחזיק בנכס, שהוא הבעלים הראשון של נכס ריק, יכול לקבל זכאות, להנחה של 100% מארנונה, למשך 12 חודשים. כמובן, באם לא משתמשים בנכס או בדיקה.

ואז! לאחר 12 חודשים!

המצב לא משתנה כל כך גם לאחר 12 חודשים, שכן אם לא עושים שימוש בנכס, משמע אין שינוי במצבו – יהיה זכאי להנחה נוספת של שישה חודשים, לפי תקנה 13, שזו הנחה לנכס ריק. ועם זאת, ההנחות הללו הן באחריותה של העירייה, והיא רשאית לערוך ביקורת בנכס, כתנאי למתן ההנחה.

הביקורת יכולה להתרחש קודם למתן ההנחה, או במהלך התקופה – כדי לבדוק אם יש או אין שימוש בנכס.

מימוש הפטור/הנחה?

על כן, אפשר שתעלה השאלה, הקשורה למימוש ההנחה בארנונה. ובכן, במקרה זה, אפשר שיהיה עניין לעמוד בתור לעירייה, אלא אם כן אין תור, או דרך להיכנס ישירות. לאחר מכן, לדבר עם הגורמים הרלוונטיים, להגיש להם מסמכים, וכיוצא בזה. ואילו, במקומות אחרים, אפשר יהיה לעשות את זה מבחינה דיגיטלית, על ידי מילוי טפסי בקשה, צירוף צילום תעודה מזהה, כמו גם מסירת טופס הבקשה והמסמכים הרלוונטיים (ישנן עיריות המאפשרות למסור בדואר, בפקס, או בתור למרכז שירות), וכיוצא בזה.

הנחות חד פעמיות

אלא, שההנחות יכולות לחול רק פעם אחת. כל עוד לא שונתה בעלות הנכס. כלומר, אם רוצים אותה שוב, אז היא לא אמורה לחול לפי התקנות – אלא אם כן יהיה לנכס בעלים אחרים, ואז תהיה לו זכות לנצל, אם ירצה ויהיה רלוונטי.

ובמקרה והנכס הריק פשוט אינו שמיש לכאורה

נכס ריק, יכול לקבל פטור מארנונה, גם באם הוא לא שמיש. כלומר, סעיף 330 לפקודת העיריות, מספר כי נכס שנהרס, או פשוט לא ניתן אפילו לשבת בו – כי הוא ניזוק, ואכן אנשים לא יושבים בו – הרי שהוא פטור מתשלום ארנונה. כך שהנכס לא רק ריק, הוא גם למעשה לא שמיש, לכאורה.

ליידע את העירייה/רשות

כדי לקבל את הפטור, הרי שמתבקש להגיש בקשה ומסירה על מצבו בכתב, לעירייה או לרשות המקומית, לאחר שהוכח שהנכס עומד בקריטריונים שלמעשה יאפשרו לו להיות מוכר, כבלתי ניתן ליישוב, או דבר מה כזה או אחר. הפטור שלהלן יכול להימשך עד לתקופה של שלוש שנים, כל עוד מצבו של הנכס ממשיך.

הנחות מתמשכות

מה קורה לאחר שלוש שנים? ובכן, במקרה שכזה, לנכס תהיה אפשרות לקבל גביית ארנונה, בתעריף מופחת – למשך חמש שנים. אם גם לאחריהן, כלומר – שמונה שנים לאחר מכן, הנכס לא במצב של שימוש – בעל הנכס יוכל להגיש הודעה בכתב לעירייה או לרשות המקומית, ולדווח כי הנכס עדיין לא ראוי לשימוש – ובכך יוכל לקבל הקלה בארנונה. הפנייה תהיה בכתב, עם חתימתו של בעל הנכס. בפנייה יהיה פירוט של מה מתבקש, מה ההסבר לכך, יחד עם מסמכים שמראים כי למעשה הנכס לא ראוי לשימוש. יחד עם כתובת למשלוח מכתב תשובה, מספר טלפון לצורך תיאום ביקורת בנכס, כמו גם תעודה מזהה, וכיוצא בזה.

את הפנייה יהיה נכון למסור ביד למחלקה המטפלת בנושא, ברשות המקומית או בעירייה – אף על פי שגם דואר, מייל או פקס הינם ערוצים הולמים.

בכל עת, הרשות המקומית יכולה לבדוק את מצב הנכס.

בשורה התחתונה

  1. אפשר לקבל המון פטורים מארנונה על נכס ריק
  2. מדובר בפנייה לעירייה, למחלקות המטפלות, עם הצגת המסמכים המתאימים וכו'
  3. העירייה/הרשות המקומית יכולה לעשות ביקורות לכשהיא רוצה
Picture of צוות אתר שקל

צוות אתר שקל

אהלן, אני אבי, היזם שמאחורי אתר שקל. אני בונה ומתחזק אתרים בתחום הפיננסי וכלכלי מתוך תשוקה לסייע לכמה שיותר קוראים להבין בתחום. אם אתם רוצים לקרוא עלי יותר, מוזמנים לעשות זאת בעמוד “עלינו”.

תשואה בגמל להשקעה*
% 0 +
חשבנו שתאהבו לקרוא גם
  • 3 דקות
  • צפיות
מדד הפחד, מדד VIX
בין אם אתם סוחרים מתקדמים בשוק ההון או משקיעים מזדמנים, חשוב שתכירו...
  • 4 דקות
  • צפיות
קרן כספית – המדריך למתחילים
אם אתם מחפשים מקום טוב להתחיל את ההשקעות שלכם, קרנות כספיות הן...
  • 3 דקות
  • צפיות
ניהול תקציב משפחתי לפי שיטת 50/30/20
האם אתם מרגישים שאתם לא יודעים לאן הכסף שלכם הולך? האם אתם...
זה לא מכובד להעתיק
הרשמו לניוזלטר המשובח שלנו :)

קבלו מאיתנו טיפים מעולים לחיסכון, צרכנות והתנהלות חכמה עם הכסף שלכם למייל.